BigFishing.gr

Το Στέκι του Ερασιτέχνη Ψαρά !!!




Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 10 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 18:06 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ 23 Μαρ 2011, 11:03
Δημοσιεύσεις: 567
Τοποθεσία: ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
ΛΑΚΕΡΔΑ ΗΠΙΩΣ ΑΛΙΠΑΣΤΗ




Έχω μια δυσκολία στην ονομασία του εδέσματος, επειδή η περίοδος “ψησίματος” είναι μικρά, και έτσι δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί γνήσιο αλίπαστο. Για τον λόγο αυτό έβαλα και το “ηπίως” παραδίπλα, για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις.



Η ηπία επεξεργασία οδηγεί σε αποτέλεσμα με εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις, που δεν υπάρχουν όταν το ψαράκι έχει παστωθεί για τα καλά. Η ηπία επεξεργασία για την λακέρδα έχει διάρκεια το πολύ 48 ώρες.

Η ίδια προσέγιση μπορεί να ακολουθηθεί και στα ψάρια της οικογενείας, δηλαδή το σκουμπρί και το ρίκι. Αν το σκουμπρί είναι μικρό, καλύτερα να μείνει στο αλάτι μόνο 24 ώρες. Για το ρίκι ισχύουν ότι και για τη λακέρδα.


Η πρώτη ύλη
Η μέθοδος είναι απλή. Καθαρίζουμε το ψάρι και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. το παχος να ειναι περοπου 6-7εκ
Τα ψάρια πρέπει να είναι πολύ φρέσκα! Αλλιώς δεν γίνεται δουλειά. Το τεστ είναι η ελαστικώτητα της σάρκας. Ζουλάμε τη σάρκα σε ένα σημείο που είναι άφθονη, και άν επανέλθει γρήγορα και με ενθουσιασμό, το ψαράκι είναι φρέσκο. Αλλιώς, αγοράζουμε κάτι άλλο.


Τα κομμάτια
Το μέγεθος των κομματιών αποτελεί την πρώτη κρίσιμη παράμετρο επιτυχίας γιατί αν είναι πολύ μεγάλα δεν “ψηνονται”, αν είναι πολύ μικρά γίνονται “λύσσα” και πολύ ξερά.

Αμέσως μετά ακολουθεί το στάδιο της εμβάπτισης σε παγωμένο νερό επι μιαν ωρα για να φύγουνε τα πολλά αίματα. Το “ψήσιμο” στο αλάτι δεν είναι αποτελεσματικό όταν η σάρκα είναι ακόμη γεμάτη αίμα. Όσο λιγώτερο, τόσο καλύτερο το ψήσιμο.


Στο ξεκίνημα
Αφού ξεφορτωθούμε τα αίματα, προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι να βάλουμε τα κομμάτια σε μια μεγάλη λεκάνη, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Αρχικά στρώνουμε στον πάτο ένα παχύ στρώμα με χοντρό θαλασσινό αλάτι. Μετά βάζουμε τα κομμάτια του ψαριού με τρόπο που να είναι το μεγάλο κόκκαλο (η ραχοκοκκαλά) κατακόρυφη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κανένα κομμάτι δεν πρέπει να είναι “πλαγιαστό”.

Μετά καλύπτουμε τις επιφάνειες με χοντρό αλάτι, αλλά δεν “θάβουμε” τα κομμάτια. Προσοχή, άν τα θάψετε, θα γίνουν “λύσσα”!

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με βαμβακερή πετσέτα και τη βάζουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Προσοχή, δεν πρέπει να τη βλέπει ο ήλιος καθόλου!

Μετά απο 24 ώρες μετακινούμε τα κομμάτια και ώστε να έχουν αρκετό αλάτι σε όλες τις επιφάνειες και τα αφήνουμε για άλλες 24 ώρες.



Μετά απο 48 ώρες
Πλένουμα καλά να φύγουν όλα τα αλάτια, και μετά καθαρίζουμε, ώστε να μείνουν μόνον τα φιλετάκια και οι ουρές, χωρίς κοκκαλα και δέρμα. Τοποθετούμε όλα τα κομμάτια σε δοχείο με ελαιόλαδο και ολίγο λεμόνι, και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Έτσι μπορεί να κρατήσει για μια βδομάδα. Αλλέως καταψύχομε και χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε.


Σερβιρισμένη
Η ανταμοιβή σας για τη σκληρή δουλειά είναι τεράστια! Κάθε μπουκιά από το ψαράκι μοσχοβολά και αναδίδει τα αρώματα της μάνας θάλασσαςσε υπερθετικό βαθμό, με τη βοήθεια και του χοντρού αλατιού, που στην ποσότητα αυτή δεν καταστρέφει τα πάντα! Προσθέστε λίγο λεμόνι για να σπάσει την λιπαρότητα του ψαριού, σερβίρετε ένα ουζάκι, και θα χαρίσετε στους συνδαιτημόνες σας ένα αξέχαστο μεζεδάκι.


καταπληκτικε αρχηγουλη μου ....περιμενω την δικια σου συνταγη για λακερδα :blush

η δικια μου μου παντως ....δεν ετυχε......πετυχε :ok1

_______________________________________________________________
stenoproktos


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 
google adsense
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 18:57 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 21 Μαρ 2011, 14:56
Δημοσιεύσεις: 3323
Τοποθεσία: Περιστέρι - Αθήνα
Νικόλα οι πρώτες δοκιμές με ντασκακια έδωσαν εξαίσιο αποτέλεσμα για τους άλλους...

Δεν ήταν πολύ αλμυρά κι αυτό για μένα δεν είναι ότι καλύτερο...

αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δοκιμές .... :88

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια !!! :-P

_______________________________________________________________
Ψαρέψτε γιατί χανόμαστε !!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 19:02 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 20:10
Δημοσιεύσεις: 1183
Τοποθεσία: Καλλιθέα
Θοδωρής έγραψε:
Νικόλα οι πρώτες δοκιμές με ντασκακια έδωσαν εξαίσιο αποτέλεσμα για τους άλλους...

Δεν ήταν πολύ αλμυρά κι αυτό για μένα δεν είναι ότι καλύτερο...

αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δοκιμές .... :88

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια !!! :-P



α α α της αλλες δυο δεν της δοκιμασα :dr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 19:08 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 21 Μαρ 2011, 14:56
Δημοσιεύσεις: 3323
Τοποθεσία: Περιστέρι - Αθήνα
tasos54 έγραψε:
Θοδωρής έγραψε:
Νικόλα οι πρώτες δοκιμές με ντασκακια έδωσαν εξαίσιο αποτέλεσμα για τους άλλους...

Δεν ήταν πολύ αλμυρά κι αυτό για μένα δεν είναι ότι καλύτερο...

αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δοκιμές .... :88

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια !!! :-P



α α α της αλλες δυο δεν της δοκιμασα :dr


Πες μας την γνωμη σου γι αυτην που δοκιμασες :-P

_______________________________________________________________
Ψαρέψτε γιατί χανόμαστε !!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 19:13 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 20:10
Δημοσιεύσεις: 1183
Τοποθεσία: Καλλιθέα
Θοδωρής έγραψε:
tasos54 έγραψε:
Θοδωρής έγραψε:
Νικόλα οι πρώτες δοκιμές με ντασκακια έδωσαν εξαίσιο αποτέλεσμα για τους άλλους...

Δεν ήταν πολύ αλμυρά κι αυτό για μένα δεν είναι ότι καλύτερο...

αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 3 δοκιμές .... :88

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια !!! :-P



α α α της αλλες δυο δεν της δοκιμασα :dr


Πες μας την γνωμη σου γι αυτην που δοκιμασες :-P






αυτη ειναι πολλη καλη και ηταν απο αλμυρα

μονο το τσιπουρο ηταν φτιαγμενο με μπελις


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 19:20 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 21 Μαρ 2011, 14:56
Δημοσιεύσεις: 3323
Τοποθεσία: Περιστέρι - Αθήνα
Ναι ... στο τσίπουρο είχαμε μια ατυχία ... :lol: :lol: :lol:

Για την λακέρδα πες τα όλα !!! άμα δεν σου άρεσε πες το δεν θα σε μαλώσω !!! :--D: :--D: :--D:

Για μένα που τα θέλω λυσσα, με άριστα το δέκα θα έδινα 5 μόνο και μονό από το ανάλατο της ιστορίας ... :dr1

_______________________________________________________________
Ψαρέψτε γιατί χανόμαστε !!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 29 Σεπ 2012, 19:30 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 20:10
Δημοσιεύσεις: 1183
Τοποθεσία: Καλλιθέα
Θοδωρής έγραψε:
Ναι ... στο τσίπουρο είχαμε μια ατυχία ... :lol: :lol: :lol:

Για την λακέρδα πες τα όλα !!! άμα δεν σου άρεσε πες το δεν θα σε μαλώσω !!! :--D: :--D: :--D:

Για μένα που τα θέλω λυσσα, με άριστα το δέκα θα έδινα 5 μόνο και μονό από το ανάλατο της ιστορίας ... :dr1





αφου ξερεις εγω την λακερδα καθε χειμωνα την τρώω μετα κιλα
μου στελνουν απο την μυτιληνη
η καλη λακερδα γινετε απο παλαμηδα
αυτη την κανουν στην αρμυρα κοματια μεσα σε αλμυρα και αναλογως
πως την τρωει ο καθε ενας την βγαζει απο την αρμυρα

εμενα μου αρεσει οχι πολυ ψημενη


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 30 Σεπ 2012, 00:22 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ 23 Μαρ 2011, 11:03
Δημοσιεύσεις: 567
Τοποθεσία: ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
οποιος τα θελει πολυ....αλμυρα :88

ας κοψει πιο μικρα τα κομματια :wink

_______________________________________________________________
stenoproktos


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 30 Σεπ 2012, 13:22 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 21 Μαρ 2011, 16:29
Δημοσιεύσεις: 1632
Τοποθεσία: ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ
Ευγε Νικόλαε !!!
Τωρα δεν μενει παρά να πάω για ψάρεμα. Πότε όμως ??? :sad1 :sad1 :sad1 :sad1 :sad1 :sad1

_______________________________________________________________
Θα γυρίσει ο τροχός, θα ψαρέψει και ο ψηλός


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Συνταγές για θαλασσινά και όχι μόνο ...
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ 21 Μαρ 2013, 16:16 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 21 Μαρ 2011, 14:56
Δημοσιεύσεις: 3323
Τοποθεσία: Περιστέρι - Αθήνα
ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Παίρνουμε ένα κιλό γαύρο , και καθαρίζουμε τα κεφάλια και τα έντερα, πλένουμε καλά
βάζουμε σε ένα μπολ μια στρώση χονδρό αλάτι, μια στρώση γαύρο, ξανά και ξανά μέχρι να
τελειώσει ο γαύρος, τελειώνουμε με χονδρό αλάτι πάνω στο γαύρο.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες και αδειάζουμε τα νερά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μέτα τις 24 ώρες αδειάζουμε το γαύρο και το αλάτι , ξεπλένουμε το μπολ
και τινάζουμε το γαύρο να φύγει το πολύ αλάτι η άμα θέλουμε τον ξεπλένουμε.
Βάζουμε μέσα στο μπολ λίγο ξύδι , ρίχνουμε μέσα στο ξύδι λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, μαϊντανό & σκόρδο
σε ψηλές φετουλες (2 σκελίδες είναι αρκετές) και στρώνουμε το γαύρο μας, συνεχίζουμε την ίδια
διαδικασία, δηλαδή λίγο ξύδι, μια στρώση γαύρο μια σέλινο μαϊντανό και σκόρδο, μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.
Ρίχνουμε ξύδι ώστε να σκεπαστεί από πάνω και τελειώνουμε
με σέλινο, μαϊντανό & σκόρδο . Μετά από 24 ώρες ο μεζές μας είναι έτοιμος .

Καλά τσίπουρα !!! :-P

_______________________________________________________________
Ψαρέψτε γιατί χανόμαστε !!!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 10 Δημοσιεύσεις ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron


                                                                                   
       
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Επαναφορά μπλοκ

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2