BigFishing.gr

Το Στέκι του Ερασιτέχνη Ψαρά !!!
Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Κάθε ψάρι στον καιρό του
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 30 Οκτ 2011, 16:37 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 17:16
Δημοσιεύσεις: 137
Τοποθεσία: Σαλαμινα
Εποχές και χαρακτηριστικά

Γενικά, οι τοπικές και κλιματικές συνθήκες σε ετήσια περίοδο, δηλαδή θερμοκρασίες και ρεύματα επηρρεάζουν τα πλάσματα της θάλασσας όπως και όλα τα υπόλοιπα όντα.
Ο κύριος και αρχέγονος σκοπός που είναι η γονιμοποίηση, κάνει τα ψάρια να ακολουθούν το δικό τους ημερολόγιο, το οποίο μπορεί να αποκλίνει από το δικό μας, ανάλογα με το πως αλλάζει ο καιρός κάθε χρόνο.
Οι αλλαγές αυτές φέρνουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα είδη ψαριών και χρονικά. Για παράδειγμα τα κυνηγόψαρα που ακολουθούν κοπάδια μικρόψαρων που εμφανίζονται κάπου, θα προσαρμόσουν τον κύκλο τους σ αυτό. Χρονικά, η αλυσιδωτή αντίδραση είναι στο οτι όταν για παράδειγμα, λόγω καιρού καθυστερήσει κάποιο είδος να αποχύσει, θα αργήσει επίσης να επανέλθει στις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειές του.

Ανοιξη

Η άνοιξη είναι η εποχή της γονιμοποίησης. Η όλη διαδικασία, γονιμοποίηση, εναπόθεση αυγών, είναι η πρώτη προτεραιότητα των ψαριών, μέχρι την ολοκλήρωσή της όπου θα αρχίσουν πάλι να τρώνε με όρεξη, απαλλαγμένα και από το βάρος των αυγών και από την δυσπιστία τους προκειμένου να προστατέψουν τα αυγά που κουβαλάνε.
Το Μάρτιο είναι περιορισμένα τα αποτελέσματα στα ψαρέματα. Ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με το Φλεβάρη, αλλά ο καιρός δείχνει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Οι νοτιάδες είναι ισχυρότεροι και αρκούμαστε σε καλαμάρια, σουπιές και ψάρια στα ανοιχτά, όποτε το επιτρέπει ο καιρός.
Τον Απρίλιο η βελτίωση του καιρού συνεχίζει, μπορούμε να ανοιγόμαστε όλο και πιο συχνά, η θερμοκρασία ανεβαίνει κι ελπίζουμε στην όσο γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπαραγωγής ώστε να έρθουν οι καλές μέρες. Τα ψάρια αρχίζουν να πλησιάζουν τις ακτές για να γεννήσουν.
Ο Μάιος είναι απαγορευμένη περίοδος για δίχτυα, παραγάδια και ψαροτούφεκο. Τα ψάρια έχουν γυαλώσει για να γεννήσουν και ο καιρός επιτρέπει όλων των ειδών τα ψαρέματα που επιτρέπονται. Μπαίνουμε στη καλή εποχή και το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι τα ξαφνικά γυρίσματα του καιρού.

Καλοκαίρι

Η εποχή που θα βρούμε τους περισσότερους ψαράδες στη θάλασσα και σε παραλίες, λιμάνια. Η θερμοκρασία έχει ανέβει και προτρέπει σε βραδινά ψαρέματα.
Από τον Ιούνη ξαναρχίζουν όλα τα απαγορευμένα ψαρέματα του Μάη και συνεχίζουν όλα τα υπόλοιπα. Τα ψάρια τσιμπάνε με όρεξη προσπαθώντας να ξαναπάρουν βάρος μετά το γεννοβόλημα. Ολα τα είδη ψαρέματος γίνονται αποδοτικότερα.
Τον Ιούλη, πολλά τα ψάρια πολλοί και οι ψαράδες μιας και αρχίζουν οι διακοπές. Οι θάλασσες σφύζουν από ζωή, έμπειροι και άπειροι, μικροί και μεγάλοι αλωνίζουν τις θάλασσες. Οι παραλίες είναι γεμάτες παραθεριστές και το ψάρεμα ξεκινάει λίγο πριν τη δύση μέχρι και μετά το ξημέρωμα. Η ζέστη και οι παραθεριστές κάνουν το ψάρεμα τις υπόλοιπες ώρες αδύνατον.
Τον Αύγουστο όλα συνεχίζουν να βελτιώνονται. Μαζί με τα μελτέμια αρχίζουν και οι πολύ καλές ψαριές. Οι κολιοί πληθαίνουν, οι κέφαλοι πλησιάζουν πιο εύκολα και τα ψάρια έχουν πάρει αρκετό από το χαμένο βάρος του χειμώνα.

Φθινόπωρο

Η καλύτερη εποχή για όλα τα είδη ψαρέματος. Τα ψάρια τρώνε ιδιαίτερα λαίμαργα για να πάρουν βάρος ώστε να βγάλουν το χειμώνα με τα κρύα του και τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Εκτός από τα χταπόδια αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται καλαμάρια και θράψαλα πιο κοντά στις ακτές.
Από το Σεπτέμβρη ο καιρός αρχίζει να δροσίζει και μαζί με τα πρωτοβρόχια ετοιμαζόμαστε για τα καλύτερα ψαρέματα της χρονιάς πριν πιάσουνε τα κρύα. Μετά τη βροχή τα ψάρια τσιμπάνε με όρεξη και οι παραλίες έχουν αδειάσει απο παραθεριστές οπότε το ψάρεμα απ έξω, γίνεται πια παντού. Η συρτή δίνει εύκολα θηράματα και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μπορούμε να πάρουμε κυνηγούς και μικρά τοννοειδή.
Τον Οκτώβρη τα ψάρια είναι θρεμμένα και συνεχίζουν να τρώνε λαίμαργα. Η συρτή συνεχίζει να δίνει εύκολα θηράματα μεταναστευτικών ψαριών και στα πιο ανοιχτά μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα κατάλληλες.
Το Νοέμβρη ο καιρός αρχίζει να αλλάζει. Η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και τα ψάρια τραβιούνται προς τα βαθιά ψάχνοντας πιο σταθερές θερμοκρασίες. Μουγκριά, χταπόδια και θράψαλλα όμως παραμένουν εύκολα θηράματα.

Χειμώνας

Οι συνθήκες έχουν γίνει δύσκολες για περιστασιακούς ψαράδες. Ο καιρός έχει κρυώσει, τα ψάρια έχουν απομακρυνθεί από τις ακτές και όσα έχουν μείνει τρώνε με μεγάλη επιφύλαξη. Τα αποδοτικά ψαρέματα είναι πια για τους "μάστορες" του κάθε είδους, οι οποίοι φυσικά συνεχίζουν ακάθεκτοι. Τα ψάρια είναι λιγότερα αλλά μεγαλύτερα και αυτή είναι η πρόκληση του χειμώνα. Από κεφαλόποδα πρώτη έρχεται τώρα η σουπιά.
Η θάλασσα το Δεκέμβρη φουρτουνιάζει και είναι επικίνδυνη. Η εναλλαγή βοριάδων και νοτιάδων μας δίνει κάποιες ευκαιρίες για εξορμήσεις αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή για ψάρεμα στα ανοιχτά. Καλαμάρια, χταπόδια, θράψαλλα και σουπιές είναι η λύση για να μην γυρίσουμε σπίτι με άδειο καλάθι.
Το Γενάρη επικρατεί γενικά παγωνιά, τα ψάρια παραμένουν στα βαθιά και θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και επικίνδυνη. Μια μικρή όαση είναι οι αλκυονίδες που θα φέρουν λίγες μέρες με μπουνάτσα. Κεφαλόποδα όμως συνεχίζουν να πιάνονται μέρα και νύχτα.
Επίσης μπαλάδες και λυθρίνια στα βαθιά πάντα όμως με καλοσύνη καιρού για να μην έχουμε απρόοπτα και επίσης βαθιά συρτή με καλαμάρι (ζωντανό αν μπορούμε) για συναγρίδες, σφυρίδες και μεγάλα φαγκριά.
Το κρύο συνεχίζει και το Φλεβάρη να είναι τσουχτερό και τα πράγματα γενικά είναι όπως τον προηγούμενο μήνα. Τα μικρά βαρκάκια δύσκολα πέφτουν στη θάλασσα. Ευκαιρία για συντήρηση του σκάφους και του όλου εξοπλισμού ενόψει του ερχομού της άνοιξης.

_______________________________________________________________
eyrhproktos


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 
google adsense
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  

Δημιουργία νέου θέματος Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο, δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε δημοσιεύσεις ή να δημοσιεύσετε άλλες απαντήσεις  [ 1 Δημοσίευση ] 


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
cron


 
       
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Επαναφορά μπλοκ

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2