|
|
Συγγραφέας |
Μήνυμα |
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Νοέμ 2011, 20:09 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΣΑΜΑΡΙ
Το σαμάρι όπως τα πλείστα ζωντανά δολώματα είναι πιο αποδοτικό στο ψάρεμα όταν ψαρεύεται ζωντανό. Άρα αν θα το βγάλουμε από την θάλασσα και θα το ψαρέψουμε την ίδια μέρα τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα μικρό κουβά με θαλάσσιο νερό. Αν όμως επιθυμούμε να το διατηρήσουμε για 3-4 μέρες τότε το βάζουμε σε μία βρεγμένη πετσέτα με θαλάσσιο νερό και το τοποθετούμε στο ψυγείο στον χώρο συντήρησης. Με αυτόν τον τρόπο το σαμάρι μας μπορεί να μείνει ζωντανό για 3 με 4 μέρες. Αν πάλι τελειώσουμε το ψάρεμα μας και μας έχει μείνει αρκετό σαμάρι μπορούμε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για ψάρεμα με διαφορετικό τρόπο. Του βγάζουμε το κέλυφος με ένα μυτερό μαχαιράκι και στην συνέχεια το κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες (δολωσιές) ανάλογα με τα αγκίστρια που χρησιμοποιούμε. Στην συνέχεια το απλώνουμε σε μία εφημερίδα και το πασπαλίζουμε με αρκετό χοντρό αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο το σαμάρι θα αποβάλει όλα του τα υγρά και το αλάτι θα το βοηθήσει να στεγνώσει. Το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος και όχι στον ήλιο γιατί θα μας ξεραθεί. Όταν είναι πλέον αρκετά στεγνό το βάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αν ξεμείνουμε κάποια μέρα από δόλωμα το σαμάρι στην κατάψυξη αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
Google
|
|
|
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Νοέμ 2011, 20:12 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΣΑΡΔΕΛΑ
Απλό και πολλές φορές αποτελεσματικό δόλωμα. Δολώνεται φρέσκια ή την αποξηραίνουμε μερικώς με χοντρό αλάτι. Την χρησιμοποιούμε στο πεταχτάρι, στο πολυάγγιστρο, όταν ψαρεύουμε με καλάμι απίκο, στη βάρκα με καθετή, στα ρηχά και βαθιά νερά στο παραγάδι. Με τη σαρδέλα πιάνονται κέφαλοι, σπάροι, σαργοί, λυθρίνια, μπαλάδες, λαβράκια, τσιπούρες, μελανούρια, μουγγριά, σμέρνες, χταπόδια, κοκοβιοί, γύλοι, χειλούδες. Ακόμα, και τα μεγάλα ψάρια δεν μπορούν να αντισταθούν στην προκλητική μυρωδιά της, όπως οι ροφοί, οι συναγρίδες, οι στήρες, οι σφυρίδες, οι μπακαλιάροι, οι πεσκαντρίτσες κ.α.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Νοέμ 2011, 20:19 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΣΚΟΥΜΠΡΙ - ΣΑΦΡΙΔΙ
Με αυτά τα ψαροδόλια, ολόκληρα ή σε τεμάχια, δολώνονται τα παραγάδια του αφρού, για τόνους, παλαμίδες, κυνηγούς, λίτσες, ξιφίες. Το σαβρίδι είναι ελκυστικό δόλωμα για χταπόδια, μουγγριά, ροφούς και σφυρίδες. Από το σκουμπρί και το σαβρίδι, κόβουμε υπομονετικά το κρέας του σε στενόμακρα τεμάχια, δημιουργώντας δολώματα για τις αλιευτικές μας ανάγκες.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τρί 01 Νοέμ 2011, 20:27 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΓΑΒΡΟΣ Ο τρόπος που δολώνεται δεν διαφέρει από εκείνο της σαρδέλας. Κόβοντας το γάβρο φιλέτο γίνεται ένα από τα καλύτερα δολώματα για τη ζαργάνα. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι το παραγάδι. Το κυνηγούν όλα τα σπαροειδή, τα λυθρίνια, οι μπαλάδες, οι στήρες και οι σφυρίδες.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Νοέμ 2011, 16:38 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
Κυδώνια Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι δολώματα που ψαρεύουν ζωντανά. Αρα θα πρέπει με το που τα βγάλουμε να τα ψαρέψουμε την ίδια ή την επόμενη μέρα. Αν δεν τα ψαρέψουμε την ίδια στιγμή τα τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου μας ή τα κρεμάμε, αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε σε ένα διχτάκι στο θαλασσινό νερό. Αν πάλι για οποιοδήποτε λόγο δε μπορούμε να τα δολώσουμε ζωντανά, αν δέλουμε να τα καταψύξουμε θα πρέπει να αφαιρέσουμε από το όστρακο, να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια ανάλογα με τα αγκίστρια που σκεπτόμαστε να τα δολώσουμε και αφού τα στραγγίξουμε και τα αλατίσουμε σε εφημερίδα, τα τοποθετούμε σε ένα μικρό ταπεράκι και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Βέβαια αυτή η διαδικασία γίνεται όταν τα δολώματα είναι ζωντανά. Αν ψοφήσουν τότε παύουν να μας απασχολούν αλιευτικά. Για να ανοίξουμε τα όστρακα και να πάρουμε το δολώσιμο μέρος θα χρησιμοποιήσουμε ένα ίσιο μαχαίρι χωρίς δόντια, το οποίο και δε λυγίζει. Αφού ανοίξουμε το κέλυφος στα δύο παίρνουμε από το εσωτερικό του το κόκκινο μέρος, όπου είναι και το καλό δόλωμα. Βέβαια και το υπόλοιπο μέρος του όστρακου δολώνεται εξίσου καλά, μόνο που δε βαστά τόσο στο αγκίστρι όσο στο κόκκινο. Κόβουμε το δόλωμα σε μικρά και μακρόστενα κομμάτι στο μέγεθος των αγκιστριών μας και δολώνουμε με αυτό τα αγκίστρια μας, όπως ακριβώς το καλαμαράκι και τη σουπιά . Το κάθε όστρακο βγάζει από 4 έως 10 δολώματα για μικρά αγκίστρια. Τα ψάρια τώρα που προτιμούν τα δολώματα αυτά, είναι σχεδόν όλα. Η μουρμούρα, η τσιπούρα, ο σαργός, ο κακαρέλος, το σκαθάρι, το μελάνούρι, ο σπάρος, είναι τα πιο συνηθισμένα. Βέβαια δεν ξεχνάμε τις πέρκες, τους χάνους, τους γύλους, ψάρια τα οποία δεν κάνουν και ιδιαίτερες διακρίσεις σε δολώματα. Αλλά και τα λυθρίνια και τα φαγγρόπουλα δε λένε όχι σε ένα καλοδολωμένο αγκίστρι με κυδώνι ή γυαλιστερή. Τα εργαλεία στα οποία χρησιμοποιούμε τα συγκεκριμένα δολώμτα είναι όλα αυτά που έχουν ψιλά αγκίστρια. Τα πεταχτάρια, οι καθετές και τα ψιλά ζοκάκια έχουν τον κύριο λόγο και στη συνέχεια τα ψιλά παραγάδια με προτίμηση τα παραγάδια που καλάρονται στην άμμο.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Νοέμ 2011, 16:42 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
Καλαμάρι Ανεξάρτητα απο την μορφή που βρίσκεται (φρέσκο ή κατεψυγμένο) το κόβουμε σε στενές μακριές λωρίδες. Ανάλογα με τον τρόπο που θα ψαρέψουμε και τo μέγεθος των αγκιστρυών που χρησιμοποιούμε, διαμορφώνουμε το μήκος των λωρίδων. Το κρέας του είναι άσπρο,μαλακό και προκαλεί μεγάλο αριθμό ψαριών. Δολώνεται στην καθετή, στο πεταχτάρι και στο παραγάδι. Το καλαμάρι είναι ένα από εκείνα τα δολώματα που θα πιάσουν ακριβώς το κάθε ψάρι .Σαν ζωντανό με συρτή ειναι το καλύτερο δόλωμα .θα πιάσει την Συναγρίδα, τα μαγιάτικα. Παράκτια το καλαμάρι είναι μέρος της καθημερινής διατροφής των μεγαλύτερων ψαριών όπως τον τόνο, το δελφίνι. Παράκτια χρησιμοποιείται συνήθως σε παραγάδια.Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο δόλωμα θα χρησιμοποιήσετε το καλαμάρι δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Νοέμ 2011, 16:51 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΘΡΑΨΑΛΟ Οι διαφορές του από το καλαμάρι βρίσκονται στο μέγεθος, στο πάχος του σώματός του και στη σκληρότητά του. Για να το φέρουμε σε μορφή δολώματος, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και στο καλαμάρι. Λόγω της σκληρότητάς του χρησιμοποιείται κυρίως στο παραγάδι, αλλά και στην καθετή και το πεταχτάρι. Προσελκύει τους σαργούς, αβλιάδες, μουρμούρες, σπάρους, σκαθάρια, τσιπούρες, πέρκες, χάνους, σαλούφαρδους κ.α. Δεν πρέπει να παραλείψουμε τους ψαράδες που χρησιμοποιούν το θράψαλο και τη σουπιά και για ψάρια όπως συναγρίδες, σφυρίδες κ.α.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Νοέμ 2011, 16:53 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΜΟΣΧΟΧΤΑΠΟΔΟ
Αφαιρούμε τη λεπτή μεμβράνη που καλύπτει την κουκούλα και τα πλοκάμια του, και έχουμε ένα έτοιμο δόλωμα λευκό με ροζέ αποχρώσεις. Δολώνεται ολόκληρο σε χοντρά παραγάδια και σε χοντρές πετονιές που ρίχνονται από βάρκα ή και στεριά. Οι ροφοί, τα μουγγριά, οι σμέρνες, οι στήρες, οι βράχοι, οι σφυρίδες, είναι μερικά από τα μεγάλα ψάρια που το κυνηγούν. Μερικοί ψαράδες χρησιμοποιούν το μοσχοχτάποδο στη συρτή τους για μεγάλα μαγιάτικα, κυνηγούς, λίτσες, τοννοειδή κ.α.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Τετ 02 Νοέμ 2011, 17:14 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΖΩΝΤΑΝΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ (ψάρια)
Ο σπάρος, η ζαργάνα, ο κέφαλος, η καλογριά, το μελανούρι κ.α είναι από τα συνηθισμένα ψάρια, που αποτελούν τη σειρά των ζωντανών δολωμάτων. Ανάλογα με την εποχή χρησιμοποιούμε το κατάλληλο.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
jojo(stratos)
|
Θέμα δημοσίευσης: Re: Δολώματα Δημοσιεύτηκε: Κυρ 06 Νοέμ 2011, 10:06 |
|
Εγγραφή: Πέμ 31 Μαρ 2011, 16:02 Δημοσιεύσεις: 322 Τοποθεσία: Nεα Ιωνία
|
ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ/ΑΓΓΟΥΡΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ/ΨΩΛΙΑΓΚΟΣ/ΓΡΥΛΟΣ/ΓΙΑΛΟΨΩΛΟΣ
Εκπληκτικό δόλωμα με πολλές αρετές είναι από τα λίγα που φωσφορίζουνε μέσα στο βυθό με αποτέλεσμα να προσελκύει περισσότερο τα εκλεκτά ψάρια που αναζητούμε Το αγγούρι της θάλασσας η Ολοθούριο. λόγω της ομοιότητας του με μικρό αγγούρι. Βρίσκεται σε ρηχό νερό συνήθως σε αμμούδες η ψιλό φυκάκι μία μάσκα και ένα ζευγάρι πέδιλα είναι αρκετά για να βγάλουμε αρκετά αγγουράκια και σχετικά από μικρά βάθη. Μπορεί και σε μία βουτιά να πάρουμε 5-6 κομμάτια. Από την επιφάνεια εντοπίζουμε τα δολώματα που βρίσκονται συγκεντρωμένα και Βουτάμε στη συνέχεια όπου και γεμίζουμε και τα δυο χέρια. Η βάρκα υπάρχει από πάνω μας για να μπορούμε να τα αδειάζουμε. Με το που θα συγκεντρώσουμε αρκετά δολώματα, φτάνει η ώρα του καθαρίσματος που πρέπει να γίνει αμέσως, αν θέλουμε να έχουμε εύκολο καθάρισμα. Γιατί το καθάρισμα είναι όλη η δυσκολία και όλη η «τέχνη», όπως λένε οι ειδικοί. Το καθάρισμα Με ένα κομμάτι ξύλο 40 πόντους μήκος, 30 πόντους πλάτος και πάχος 2με 3 πόντους ένα κουτάλι της σούπας και ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη μια άκρη του δολώματος και στη συνέχεια την, σχίζουμε με το μαχαίρι κατά μήκος του δολώματος, έτσι ώστε να ανοιχτεί διάπλατα και να σχηματίσει ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο όπως λέμε στα μαθηματικά. Τα εντόσθια με άμμο που υπάρχουν τα πετάμε όπως είναι καθαρισμένο κι ανοιγμένο, το τρυπάμε κοντά στο ένα άκρο και του περνάμε μία πρόκα καρφώνοντας στο ξύλο. Με τη βοήθεια τώρα του κουταλιού αφαιρούμε προσεκτικά μια άσπρη πέτσα που υπάρχει εσωτερικά Η πέτσα αυτή είναι το δόλωμα. Το υπόλοιπο κομμάτι το πετάμε, αφού μας είναι άχρηστο. Αφού λοιπόν καθαρίσουμε όλα τα ολοθούρια που έχουμε πιάσει τα δολώματα, τα τοποθετούμε σ' ένα κουβαδάκι με θαλασσινό νερό και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας. Θα παρατηρήσουμε ότι τα δολώματα μας αρχίζουν να σκληραίνουν όσο πιο σκληρά τα θέλουμε τα ανακατεύουμε και ην ανάλογη ώρα Στη συνέχεια ακολουθεί το κόψιμο των δολωμάτων σε μικρές λουρίδες, ανάλογα βέβαια με το αγκίστρι που 8α το δολώσουμε. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το αγκίστρι πρέπει να σκεπάζεται και το ότι θα το περάσουμε τρεις και τέσσερις φορές στο αγκίστρι. Συνήθως τα δολώματα που καθαρίζουμε τα δολώνουμε την ίδια μέρα Αν μας μείνουν μερικά, τότε μπορούμε να τα βάλουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας για δυο - τρεις μέρες. Επειδή η διαδικασία του καθαρίσματος είναι χρονοβόρα, μπορούμε μια μέρα να πάμε και να βγάλουμε αρκετά δολώματα και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα αφού ψαρεύουν αρκετά καλά ακόμα και όταν καταψυχθούν. Ένα άλλο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι τα ψάρια προτιμούν καλύτερο το συγκεκριμένο δόλωμα κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Δεν υπάρχει καλύτερο δόλωμα, τα ψάρια που θα το εκτιμήσουν είναι ο κακαρέλος , το λυθρίνι , ο σαργός, το σκαθάρι, , το φαγγρόπουλο, το μελανούρι, η μουρμούρα, η τσιπούρα. Τι είναι αλήθεια αυτό που το κάνει να αποτελεί το καλύτερο δόλωμα για ψιλό παραγάδι; Η απάντηση θα έρθει μόνη της την πρώτη φορά που θα δολώσουμε στο ψιλό μας παραγάδι και θα δούμε τα καταπληκτικά αποτελέσματα του. Το παραγάδι όπως γνωρίζουμε, ψαρεύει την ώρα που το ρίχνουμε και την ώρα που το σηκώνουμε. Τις υπόλοιπες ώρες τα περισσότερα δολώματα χάνονται στο βυθό, μουλιάζουν και σκεπάζονται από ένα είδος γλίτσας. Η διαφορά του Ολοθούριο είναι ότι ψαρεύει και κατά τη διάρκεια που το παραγάδι είναι στο βυθό, αφού δε χαλάει αλλά απεναντίας «παρά-γουλιάζεται» θα λέγαμε και γίνεται ακόμα καλύτερο. Από την άλλη, είναι ένα αρκετά σκληρό δόλωμα που δε φεύγει εύκολα από το αγκίστρι με το παραμικρό κι έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να μας το χαλάσουν τα μικρόψαρα. Εξάλλου, δεν προσελκύει τα μουγγριά όπως τα υπόλοιπα δολώματα, τα οποία καταφέρνουν να κάνουν το παραγάδι μάτσο. Μπορεί να μείνει έτσι δολωμένο στο αγκίστρι για αρκετές ώρες και να τις ψαρέψει όλες αυτές τις ώρες εξίσου καλά. Γι' αυτό είναι και το μοναδικό δόλωμα που μπορούμε να το αφήσουμε να ψαρέψει αποβραδίς μέχρι και το πρωί.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή την δημοσίευση.
_______________________________________________________________ Μη μου τους κύκλους τάρατε!!!
|
|
Κορυφή |
|
|
Μέλη σε σύνδεση |
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης |
|
Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
|
|
|
|