Στην εποχή μας ο εξοπλισμός αλλά και τεχνικές ψαρέματος έχουν αυξηθεί αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πραγματικά πολλές από αυτές τις τεχνικές είναι πολύ αποδοτικές. Παραμένοντας όμως ρομαντικός και πιστός στο ψάρεμα Surf Casting, μια τεχνική που με μύησε στο ψάρεμα θέλω να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά για την σωστή επιλογή σε
καλάμια ψαρέματος Surf Casting.
Ως επί το πλείστων υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι κατασκευής καλαμιών σε δύο διαφορετικές παραλλαγές.
Καλάμια ψαρέματος κατασκευασμένα από ανθρακονήματα τα γνωστά ως Carbon και αυτά που είναι κατασκευασμένα από υαλονήματα, γνωστά ως Fiber σε τηλεσκοπική μορφή ή τα γνωστά ως τρίσπαστα που είναι 3 ξεχωριστά στελέχη όπου τα ενώνουμε για να σχηματίσουμε το καλάμι. Και στις δύο αυτές κατασκευές υπάρχουν αρκετές ποιότητες υλικού και τρόποι κατασκευής που προσδίδουν τελικά την ποιότητα ενός καλαμιού ψαρέματος.
Τα πλεονεκτήματα τείνουν όλα προς την κατασκευή καλαμιού από ανθρακονήματα. Είναι δυνατότερα και ανθεκτικότερα σε σχέση με τα υαλονήματα. Έχουν καταφέρει και δίνουν μια ομαλή και πολύ αξιόπιστή παραβολικοτητα στο καλάμι όπου μας βοηθάει πολύ να καταφέρνουμε καλύτερες και μακρινότερες βολές. Το μόνο αρνητικό τους σε σχέση με τα καλάμια ψαρέματος από Fiber είναι ότι είναι ακριβότερα, αλλά πιστέψτε με αξίζει η επένδυση για αυτόν που θέλει να ασχοληθεί με το Surf Casting.
Το μήκος του καλαμιού για Surf Casting πρέπει να κυμαίνεται από 4,20m έως 4,50m. Είναι το ιδανικό μήκος που μπορεί και μας εξασφαλίζει επιτυχημένες, άνετες αλλά και μακρινές βολές. Ένας άλλος παράγοντας επιλογής είναι το Action του καλαμιού ή αλλιώς Casting Weight. Ο όρος αυτός είναι στην ουσία η μονάδα μέτρησης για το πόσο βαρύ μπορεί να είναι το βαρίδιο που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την βολή μας. Να σημειώσουμε πως πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι όσο μεγαλύτερο βαρίδιο χρησιμοποιούμε τόσο μακρινότερα μπορούμε να στείλουμε την αρματωσιά μας. Αυτό βέβαια έρχεται με την εμπειρία και την δυνατότητα του καθενός. Συνήθως τα γραμμάρια που χρησιμοποιούνται στο Surf Casting είναι από 80gr έως 120gr.
Μία άλλη πληροφορία που παίρνουμε από το Action ενός καλαμιού είναι το πόσο σκληρό ή μαλακό είναι ένα καλάμι το οποίο τελικά μας βοηθάει να αποφασίσουμε τι θέλουμε σε σχέση με το που θέλουμε να ψαρέψουμε και τι ψάρια θέλουμε να πιάσουμε.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα: Θέλουμε να πάμε για ψάρεμα μουρμούρας που είναι και ένα από τα πιο αγαπημένα και συνηθισμένα ψαρέματα τις πρώτες βραδινές ώρες του καλοκαιριού. Η μουρμούρα είναι ένα ψάρι που συνήθως ακουμπάει, γλείφει το δόλωμα μας πριν αποφασίσει να το φάει, είναι επίσης πολύ καχύποπτό ψάρι το οποίο εάν αντιληφθεί την παραμικρή αντίσταση να είστε σίγουροι ότι θα προτιμήσει να φύγει από το να φάει το δόλωμα. Με τους παραπάνω παράγοντες μπορούμε να καταλάβουμε ότι το ψάρεμα μας θα είναι αποδοτικότερο εάν έχουμε επιλέξει ένα καλάμι όπου το Action του είναι από 60gr έως και 120gr. Ένα τέτοιο μαλακό καλάμι θα μας δείξει στην μύτη του και τα παραμικρά τσιμπήματα όπως επίσης θα μειώσουμε πολύ την υποψία του ψαριού.
Εάν όμως θέλουμε όμως να κυνηγήσουμε τσιπούρες και μάλιστα μεγάλες ή σαργούς, εάν ίσως θέλουμε να ψαρέψουμε σε ένα μέρος όπου ο βυθός ίσως να έχει σκαλώματα αλλά και μεγάλα ψάρια, τότε πρέπει να σκεφτούμε ότι ένα καλάμι που έχει Action 200gr ίσως να είναι καλύτερο γιατί θα μας βοηθήσει να πετάξουμε πιο μακριά ίσος από τα σκαλώματα αλλά και το ψάρι που θα θελήσουμε να κυνηγήσουμε επειδή είναι μεγάλο θα ήταν καλύτερα να έχουμε ένα σκληρότερο καλάμι από τα καλάμια που ψαρεύουμε μουρμούρες.
Στην περίπτωση που θα θέλαμε ένα καλάμι Surf Casting για όλα τα ψαρέματα μας τότε ένα καλάμι ψαρέματος που έχει Action 100gr – 200gr είναι το ιδανικότερο.
Τηλεσκοπικό ή Τρίσπαστο ?
Η απάντηση για εμένα είναι μονόδρομος, τρίσπαστο. Ένα καλάμι τριών στελεχών έχει πολύ καλύτερη απόδοση στις βολές από ότι ένα τηλεσκοπικό και η παραβολικότητα του είναι καλύτερη σε σχέση με ένα τηλεσκοπικό. Επίσης έχει καλύτερη στιβαρότητα αλλά και συνήθως σε σχέση με τα τηλεσκοπικά καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Το μόνο τους αρνητικό είναι η μεταφορά τους και η διάρκεια μαζέματος – στησίματος σε σχέση με ένα τηλεσκοπικό αλλά όλα κόποις κτώνται.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας σχετικά με την επιλογή ενός καλαμιού είναι οι οδηγοί πετονιάς του. Οι οδηγοί διαθέτουν ένα μεταλλικό πλαίσιο και εσωτερικά έχουν ένα κεραμικό δαχτυλίδι από το οποίο περνά η πετονιά. Στα καλύτερης ποιότητας καλάμια είναι δετοί, κολλητοί επάνω στο καλάμι και κατά πάσα πιθανότητα είναι κατασκευασμένοι από κάποια επώνυμη εταιρεία κατασκευής οδηγών όπως την Fuji Kogyo Co Ltd ή την Pacific Bay. Σαφώς οι επώνυμοι οδηγοί πετονιάς ανεβάζουν την αξία του καλαμιού αλλά τα πλεονεκτήματα που έχουν σε σχέση με τους απλούς είναι πολύ μεγάλα.
Τέλος σε ένα καλάμι ψαρέματος δεν μπορεί να λείπει και η βάση του μηχανισμού. Εδώ τα βασικά που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η ποιότητα κατασκευής, να μην είναι από πολύ απλό πλαστικό, να είναι στιβαρή και να μας δίνει πραγματικά την εντύπωση ότι η ποιότητα της θα αγκαλιάσει σταθερά τον μηχανισμό μας. Ένα άλλο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι σε ποιο μέρος ακριβός του καλαμιού είναι τοποθετημένη η βάση του μηχανισμού και το εάν μας βολεύει εμάς στην χρήση και το πέταγμα.
Όποιο καλάμι και να διαλέξετε για το Surf Casting ψάρεμα σας, εύχομαι να το χαρείτε και να το αξιοποιήσετε στο έπακρο.
Είδη Αλιείας Fishing Spot